Woman | Kurje oči – prevencija i liječenje
Woman

Kurje oči – prevencija i liječenje

wadmin 14/10/2011 ZONA ZDRAVLJA 307 komentara
Kurje oči na nogama mogu stvoriti bolne i estetske probleme mnogim ljudima, posebno onima koji stalno nose neudobnu obuću ili su dugo na nogama. Često se pojedinci odlučuju i za hirurška rješenja. Kako ustvari djelovati preventivno i riješiti se kurjih očiju, pročitajte u nastavku…

 

 

Dr. Zejna Velagić, spec. dermatovenerologije,
dermatovenerološka ordinacija ”Derma Estetika”, Sarajevo

 

 

 

 

Kako nastaje kurje oko?


Kurje oko (med. clavus) je zadebljanje kože koje nastaje na mjestima pritiska i trenja. Radi se o hroničnoj tvorbi koja je tvrda na površini i čiji je  tvrdi vršak u obliku trna usmjeren prema dubljim slojevima kože. Ova promjena je bolna na pritisak, a može se javiti u osoba svih uzrasta, spolova i rasa.

 

Faktori koji utječu na nastanak kurjeg oka su zanimanje, fizičke aktivnosti (na primjer trčanje), neodgovarajuća obuća, način hoda, oblik stopala, deformiteti kostiju  i opći zdravstveni problemi.

 

U dijagnosticiranju je potrebno isključiti virusne bradavice. Cilj tretmana je smanjivanje bola i neugodnosti tokom hodanja. Ukoliko se radi o nebalansiranom pritisku na stopalima preporučuje se  obuća sa dodatnim prostorom za prste.

 

Prevencija i liječenje


Površinsko struganje će odmah pacijenta osloboditi od bola. Kupke za noge i kamen za pete, koji se koriste kod kuće, će pomoći da se prevenira stvaranje kurjeg oka. Injekcije kortikosteroida pomažu u sprečevanju upale na mjestu stvaranja kurjeg oka. Keratolitička sredstva sa alfa hidroksi kiselinama (AHA) i salicilnom kiselinom pomažu u omekšavanju a potom ljuštenju zadebljanog sloja kože, dok preparati sa ureom hidriraju kožu. Radi prevencije, preporučuje se koristiti losione, kreme i masti sa manjom koncentracijom spomenutih sastojaka.

 

 

U slučajevima kada se ne dobiju odgovarajući rezultati sa navedenim terapijama i mjerama, laseri, elektrokoagulacije i hirurgija dolaze u obzir. Bol u stopalima, uprkos terapiji, je indikacija za hirurško odstranjivanje kurjeg oka. U posebnim slučajevima, injekcijama kolagena na mjesta koščanih izbočina može se smanjiti rizik nastanka zadebljanja kože. Korekcija deformiteta kostiju i hirurško struganje/remodeliranje kostiju stopala je rješenje u slučaju kada se promjene ponavljaju.

 

Pacijenti sa dijabetesom trebaju obratiti posebnu pažnju na kurje oči i moguće rane na stopalima. Sama prevencija kurjeg oka ima važnu ulogu  i podrazumijeva smanjivanje trenja i pritiska silikonskim ulošcima za cipele, smanjivanje visine pete, te izbjegavanje uske i neodgovarajuće obuće. Gubljenje viška tjelesne težine oslobodit će pritisak na stopalima, a to je isto tako jedan od vidova prevencije u pojavi kurjeg oka.

 

(woman.ba)Sviđa vam se članak? Dijelite ga!

About The Author

Unesite komentar

You must be logged in to post a comment.