Woman | Zumba – fitness koji će vas oduševiti
Woman

Zumba – fitness koji će vas oduševiti

wadmin 02/12/2011 ZONA ZDRAVLJA 362 komentara
Dok vježbate uz muziku i zabavnu koreografiju, brzo topite kilograme, najbrže postižete čvrstu guzu, ravan trbuh i obilje dobrog raspoloženja. Zumba ritam osvojio je ljude širom svijeta, a zasigurno će i vas, jer vam nudi priliku da vježbanje učinite jednostavnim i zabavnim…

U Zumba fitnessu ukomponirani su elementi aerobika i različitih latinoameričkih plesova, poput salse, sambe, marengua, kao i nekih trbušnih plesova. Osmislio ju je Kolumbijac Alberto Perez tokom devedestih godina prošlog stoljeća i od tada je doživjela pravu ekspanziju. Zumba vježbanje čini jednostavnim i zabavnim dok muzika vodi vaše pokrete.

Zbog muzike, brzih i sporih ritmova te koreografije koja podsjeća na ples, Zumba utječe povoljno na čitav organizam čovjeka, fizički ali i psihički.

- Zumba je sve ono što želite da uradite za sebe. To je kardiovaskularni fitness koji kombinuje elemente aerobika i latinoameričkih plesova. Upravo kroz tu kombinaciju brzih i sporih latinoameričkih ritmova, koristeći se jednostavnim i zavodljivim plesnima koracima, Zumba vas vodi kroz dinamično intervalni trening koji pozitivno utiče na kadriovaskularni sistem, smanjuje potkožno tkivo, jača muskulaturu i popravlja raspoloženje.

Naravno, sve sa ciljem da se dobije skladno tijelo i odličan tonus mišića. Poznato je da Zumba ima veliki utjecaj na psihu, jer nakon svakog treninga se osjećate poletno, vedro i zadovoljno. Prilagođena je čak i za razne uzraste, tako da postoje programi za djecu, odrasle, kao i za starije osobe – objašnjava Nedim Hreljić, licencirani instruktor Zumbe, inače po zanimanju profesor sporta i tjelesnog odgoja.

Nedim već dvije godine vodi časove Zumbe u plesnom klubu ”Spin” u Sarajevu. Kaže da je sve počelo na nagovor supruge Elvire koja je na TV-u vidjela reportažu o Zumbi, te mu predložila da se počne baviti tom vrstom fitnessa. Inače, časove Zumbe vode posebno licencirani instruktori.

- Da biste dobili licencu Zumba instruktora, morate se prijaviti preko njihove zvanične stranice zumba.com za polaganje Zumba fitness licence. Nakon što sam se sedamnaest godina bavio akrobatskim rock’n'roll-om, razmišljao sam o novim stvarima koje bih volio isprobati i naučiti. Onda sam se odlučio za Zumbu. Pošto sam već radio kao aerobik instruktor u plesnom klubu ”Spin” i podučavao početnike salsu, upravo sam kroz Zumbu uspio izraziti svoje umijeće i ljubav prema plesu, ali i sportu – objašnjava Nedim Hreljić.

Trening uz ples i zabavu

Svaka Zumba koreografija se sastoji od četiri do pet plesnih elemenata koji se ubacuju u pjesmu u njenim određenim dijelovima. Tako se kroz ritmove lakše uče plesni koraci. Postoje određene koreografije koje se nude licenciranim instruktorima Zumbe. Neki instruktori ih koriste na svojim časovima, međutim velika većina nastoji praviti svoje koregorafije.

S obzirom da Zumba fitness djeluje na čitav organizam, važno je poznavati anatomiju ljudskog tijela da biste mogli napraviti plesne korake koji će djelovati na različite vrste mišića.

Uz to, koreografiju treba ukomponirati sa muzikom, jer Zumba je trening uz ples i zabavu i popularna je upravo zboga toga. Mnogi ljudi koji pohađaju časove Zumbe, uživajući u plesnim koracima i muzici, zaborave da je u pitanju fitness trening.

Zbog toga je Zumba pronašla svoje mjesto u različitim sferama života. Trenutno su veoma popularni i Zumba partiji gdje ”zumbaši” satima mogu uživati u svojim omiljenim plesnim koreografijama. Uobičajeno se zakupi velika sportska sala gdje se okupe stotine ljubitelja ovog grupnog fitnessa.

- Krajem decembra, tačnije dvadeset i devetog decembra smo odlučili napraviti Zumba party u Domu Mladih, Skenderija. Svoje umijeće i koreografije će predstaviti većina Zumba instruktora iz BiH, kao i gosti iz Srbije i Hrvatske. Više informacije možete pronaći na našoj FB stranici ”RockaZumba”. Naravno, svi su pozvani, a zabava je zagarantovana – kaže Nedim Hreljić.

Zumba fitness čas traje jedna sat, a u tom periodu ćete potrošiti preko petsto kalorija. Ono u čemu se slažu svi jeste da je Zumba opuštajuća zabava koja donosi gomilu adrenalina, dobre vibracije uz koje gubite kilogame i punoooo pozitivne energije.

(woman.ba)
Sviđa vam se članak? Dijelite ga!

About The Author

Unesite komentar

You must be logged in to post a comment.