Woman | 10 ljetnih preporuka za čitanje
Woman

10 ljetnih preporuka za čitanje

Ljeto je vrijeme kada imamo najviše vremena za čitanje. Na odmor rado ponesemo knjigu, a kada je trebamo izabrati – da li krimić, ljubavni roman ili novi bestseler, nađemo se u dilemi. Mi vam dajemo prijedloge koje knjige odabrati, a darujemo vam i knjige kao poklone.

 

Portal woman.ba je sastavio listu ljetnih preporuka za čitanje, a većinom smo se orijentisali na ”laganija štiva” i ona koja će posebno zanimati žene. Nadamo se da će vam se naše preporuke svidjeti te da ćete uživati na ljetovanju uz neku od ovih knjiga.

Moramo napomenuti da je redoslijed knjiga nasumičan, a sam poredak ne označava važnost ili kvalitete knjige.

 

 

Oči od kristala, Asima Smajić – Simka

Izdavač: KNS – Udruženje za kulturu Novo Sarajevo,

Cijena: 17.00 KM

 

Autorica nam kroz bizarnu galeriju likova opisuje dramatično sučeljavanja nepomirljivih suprotnosti između vanjskog i unutrašnjeg svijeta, gdje socijalna marginalizacija imigrante/izbjeglice dovodi do ruba egzistencijalnog opstanka i psihološkog kolapsa – jer bez riješenog socijalnog statusa veoma je teško dobiti posao, a bez posla nemoguće je obezbjediti život dostojan čovjeku.

Veličina karaktera heroine romana ogleda se u činjenici da kroz džunglu izazova hoda uzdignute glave, direktno ne osuđuje nikoga, već svoju sudbinu prihvata i nosi na krhkim plećima, sa sviješću da je, ničim izazvano, bačena u nemilost brutalne civilizacijske neuviđajnosti.

 

 

 

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Izdavač: Civitas

Cijena: 10 KM

 

Jedan od najvažnijih romana 20. stoljeća i najpoznatije djelo Mihaila Bulgakova, odvija se na dvije razine – prvi dio radnje zbiva se u Moskvi 30-ih godina prošloga stoljeća, kad grad posjeti sotona koji se predstavlja kao profesor Woland, dok se druga razina radnje odvija u Jeruzalemu u vrijeme Poncija Pilata koji se lomi oko toga što Isusa mora osuditi na smrt. Bulgakov je svoju satiru počeo pisati 1928. godine, no prvi nacrt romana spalio je dvije godine poslije, uvjeren kako nema budućnosti kao pisac u Sovjetskom Savezu.

Remek-djelo svjetske književnosti u izvrsnom prijevodu Vide Flaker jedan je od onih romana koje morate pročitati, jer ćete se u suprotnome (ljudski) osiromašiti.

 

 

 

Adio kauboju, Olja Savičević-Ivančević

Izdavač: Algoritam Zagreb

Cijena: 32,40 KM

 

Priča o Ruzinavoj, djevojci koja se vraća u rodni primorski gradić kako bi se ponovo suočila s majkom (indikativno ‘skraćenom’ na dvoslovje Ma), sestrom, grobovima oca i brata i svom tom prašnjavom i klaustrofobičnom malomišćanskom prošlošću i sadašnjošću, s jedne strane funkcionira kao priča o povratku kao početku potrage za identitetom.

Ruzinava, naime, pokušava rasvijetliti neke tajne, vezana prije svega uz bratovo samoubojstvo i nestanak starog susjeda pedofila te njihove međusobne veze, ali i ponovo rastvoriti tešku prtljagu vlastitog odrastanja koje su obilježile obiteljske tragedije i ksenofobičnost rodnog mjesta prema svima koji su zbog toga što su drukčiji jednostavno tretirani kao stranci.

 

 

Sloboda, Jonathan Franzen

Izdavač: Buybook

Cijena: 20 KM
Radnja ovog djela, sada već nazvanom ”romanom stoljeća” odvija se oko Patty i Waltera Berglunda, para koji su pioniri starog St. Paula. Oni su stvarima davali dozu gospodstva. Patty je savršena majka i žena koja vodi veliku brigu oko očuvanja okoliša, dok njen muž, advokat za pitanje okoliša ide biciklom na posao. Ipak, u novom milenijumu, oni postaju misterija. Zašto Walter počinje raditi za proizvođače uglja? Zašto se njihov sin adolescent preselio kod prvih komšija i šta se desilo s jadnom Patty? Nekada najsjajnija zvijezda ulice Barrier postaje ”komšinica esencijalno drugačija od drugih”. Time je ovo djelo nazvao ”Romanom upravo o tome kako danas živimo”.

 

 

 

Ja, Mahaluša 3, Indira Kučuk-Sorguč

Izdavač: Šahinpašić

Cijena: 14 KM

 

Indira Kučuk-Sorguč ispisuje duhovite i surovo istinite priče o ljubavnim zgodama i nezgodama Bosanaca i Bosanki svih generacija. Svaka kolumna počiva na istinitoj priči iz našeg komšiluka čija je specifičnost bosanski humor. Sočni dijalozi, živopisne slike, jezik ulice ali ne uličarski, zafrkantske situacije – zajednički su elementi svake priče.

 

 

 

 

Žive lutke: Povratak seksizma, Natasha Walter

Izdavač: Algoritam, Zagreb

Cijena: 39,20 KM

Natasha Walter, autorica modernog klasika The New Feminism i jedna od najbritkijih britanskih kulturalnih komentatorica govori o novoj generaciji žena u kojoj se slavi tačno određen vid ženske seksualnosti. Nekada ključne pojmove feminizma danas je kooptiralo društvo koje ženama prodaje umjetno uljepšanu, visoko seksualiziranu i zapanjujuće usku viziju ženstvenosti. I dok su se mogućnosti za žene proširile, ambicije mnogih djevojaka zapravo su ograničene kulturom koja na žensku seksualnu privlačnost gleda kao na jedinu ulaznicu do uspjeha.

 

Širenje kulture u kojoj žene misle kako se njihova vrijednost mjeri veličinom grudnjaka, odnosno kako je seksualno samopouzdanje zapravo jedino samopouzdanje, posljedica je sve veće popularnosti tzv. Glamour modela, odnosno djevojaka kojima je jedini cilj u životu polugole se fotografirati za novine (i, po mogućnosti, udati za nogometaša), koje ne rade ništa i, naravno – jako su popularne.

 

 

 

Kineske majke, Xinran Xue

Izdavač: Buybook

Cijena: 15 KM

 

Xinran, kineska novinarka poznata po svojim radio emisijama, uspjela je ući u najbolnije, tajne kutke u srcima kineskih majki – studentica, uspješnih žena, babica, seoskih žena – koje su se odrekle svojih kćerki. Bilo da je to posljedica politike o jednom djetetu, štetnih prastarih tradicija, ili groznih ekonomskih prilika, ove žene su se morale odreći svojih kćeri i dati ih na usvajanje. Neke su čak morale posmatrati kako im tek rođ­enu žensku djecu odnose i utapaju. Ona izvanredno opisuje gerilske trupe dodatnih rađ­anja koje putuju cestama i željeznicama izmičući sistemu, pokušavajući zadržati više od jednog djeteta -  naivne mlade studentice koje su napravile grešku i time uništile život,  majku kamenčića na obalama rijeke Yangzte koja i dalje gleda u dubine, tražeći svoju otetu kćer,  žene sa sela kojih se porodice odriču jer ne mogu podariti muškog nasljednika…

“Xinranin” program – i sad ova knjiga – omogućili su da progovore neke od najnesretnijih žena kineskog društva, čije priče se inače nikad ne bi čule…

 

 

 

Američki derviš, Ayad Akhtar

Izdavač: Laguna

Cijena: 17 KM

 

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život – odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara – odlikuje se samo njegovim pakistanskim nasljeđem i čestim zatezanjem odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina, i sve se mijenja. Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lijepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih kada se raspadne njen nesretni brak. Njena duboka duhovnost oživljava muslimansku vjeru porodice, što kod Hajata nailazi na odjek kao ništa dotada.

 

Kada Mina upozna čovjeka s kojim počne da se viđa, Hajat se osjeća iznevjereno. Njegove rastuće strasti, i duhovne i ljubavne, primoravaju ga da preispita sve u šta je povjerovao kao u istinu. Upravo kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da nešto učini – nešto što će imati razorne posljedice po sve koje on najviše voli.

 

 

Kafka na žalu, Haruki Murakami

Izdavač: Šahinpašić

Cijena: 24 KM

 

U romanu Kafka na žalu autor prati sudbinu dva čudesna lika, Kafke Tamure, petnaestogodišnjaka koji bježi od kuće progonjen mračnim predskazanjem svoga oca, te Nakate, već vremešnog lovca na izgubljene mačke, koji se nikada nije oporavio od posljedica čudne nesreće u djetinjstvu. Nakata živi jednostavno ali sve se najednom okreće naglavce. Kafka i Nakata svako za sebe, kreću na dramatičan put, ali u jednom trenutku postaju saučesnici. Mačke razgovaraju s ljudima, ribe pljušte s neba, u šumi se kriju vojnici koji su ostali mladići kakvi su bili za vrijeme Drugog svjetskog rata. A onda surovo ubistvo. Ne zna se ni ko je žrtva ni ko je ubica.

 

 

Ostani kraj mene, Gijom Muso

Izdavač: Alnari

Cijena: 19, 60 KM

 

Ovo je priča o Eliotu, uspješnom hirurgu koji kao šezdesetogodišnjak živi u San Francisku dok mu život uveseljava samo kćerka Endži. Njegova najveća ljubav, Ilena, umrla je prije trideset godina. Jednog dana, spletom neobičnih okolnosti, dobit ce priliku da upozna sebe kao mladića, tri decenije ranije.

Jeste li se bar jednom zapitali – da li bi mogli vratiti vrijeme i promijeniti nešto u svom životu? Kada bismo mogli, da li bismo izbrisali nešto zbog čega smo patili, zbog čega smo se kajali? Ova knjiga otkriva upravo odgovor na ovo pitanje.

 

 

Dobitnice u ovoj nagradnoj igri su: Aida Teskeredžić – Kineske majke

Femme – Sloboda

 

Dobitnice ćemo obavijestiti putem e-maila, a knjige mogu podići u našim prostorijama, agencija mBox, treći sprat, TC Robot, Socijalno, Sarajevo, od 04. jula – 04. augusta.

 Sviđa vam se članak? Dijelite ga!

About The Author

Unesite komentar

You must be logged in to post a comment.