Woman | Kada se zadnji put desilo da ne radite ništa cijelih 10 minuta?
Woman

Kada se zadnji put desilo da ne radite ništa cijelih 10 minuta?

Kada ste zadnji put desilo da niste apsolutno ništa radili cijelih 10 minuta? Niste čitali, jeli, provjeravali email – jednostavno uzeli za sebe taj trenutak?

Živimo u nevjerovatno zauzetom svijetu i često nam je tempo života strašno užurban. Način na koji možemo usporiti taj tempo i osvježiti svoje preopterećene umove je da provedemo 10 minuta dnevno ne radeći ništa, da samo postojimo, bez raznoraznih naprava, smetnji i obaveza na putu. Postojeći trenutak je podcijenjen. To je dio održavanja uma, vrlo bitan zadatak, pogotovo kada uzmete u obzir koliko sve više zahtijevamo od sebe.

Razmislite o desetominutnoj meditaciji kao dnevnom podešavanju vašeg uma. Meditacija nije pročišćavanje vašeg uma već prilika da dopustite da misli prirodno dolaze i odlaze kroz opušten um. Možda ćete se osjećati uznemireno prvih nekoliko puta, ali ćete se postepeno opustiti u udobnosti postojećeg trenutka. Fokus, mirnoća i čistoća će same uslijediti.

Kako se čini, mi stalno imamo jednu ruku na našim mobitelima, čak i za trpezarijskim stolovima, ili u trenucima koje smo prije koristili za malo samoće. Nekada ste šetali praveći pauze od posla, razgovora ili obaveza, i te su vam šetnje koristile da razbistite glavu, a sada ne možete pomoći sebi da ne zavučete ruku u torbicu svakih pet minuta i provjerite da vam nije stigao neki email, ili da vam nije ko ostavio poruku na Facebook-u? Rezultat svega toga je da vam je glava i dalje pretrpana kad se vratite kući.

Uzmite sebi 10 minuta dnevno i meditirajte. Sigurno ćete nakon toga bolje spavati, imati bolju samokontrolu, smanjiti stres, povećati energiju i poboljšati svoje fokusiranje. Dakle, ostavite svoj mobitel danas kod kuće i idite u laganu šetnju!

 

( Z.B. )Sviđa vam se članak? Dijelite ga!

About The Author

Unesite komentar

You must be logged in to post a comment.