Woman | Kada se zadnji put desilo da ne radite ništa cijelih 10 minuta?
Woman

Kada se zadnji put desilo da ne radite ništa cijelih 10 minuta?

Lejla Jašarević 25/03/2013 IZDVAJAMO, ZDRAVLJE, ZONA ZDRAVLJA Nema komentara

Kada ste zadnji put desilo da niste apsolutno ništa radili cijelih 10 minuta? Niste čitali, jeli, provjeravali email – jednostavno uzeli za sebe taj trenutak?

Živimo u nevjerovatno zauzetom svijetu i često nam je tempo života strašno užurban. Način na koji možemo usporiti taj tempo i osvježiti svoje preopterećene umove je da provedemo 10 minuta dnevno ne radeći ništa, da samo postojimo, bez raznoraznih naprava, smetnji i obaveza na putu. Postojeći trenutak je podcijenjen. To je dio održavanja uma, vrlo bitan zadatak, pogotovo kada uzmete u obzir koliko sve više zahtijevamo od sebe.

Razmislite o desetominutnoj meditaciji kao dnevnom podešavanju vašeg uma. Meditacija nije pročišćavanje vašeg uma već prilika da dopustite da misli prirodno dolaze i odlaze kroz opušten um. Možda ćete se osjećati uznemireno prvih nekoliko puta, ali ćete se postepeno opustiti u udobnosti postojećeg trenutka. Fokus, mirnoća i čistoća će same uslijediti.

Kako se čini, mi stalno imamo jednu ruku na našim mobitelima, čak i za trpezarijskim stolovima, ili u trenucima koje smo prije koristili za malo samoće. Nekada ste šetali praveći pauze od posla, razgovora ili obaveza, i te su vam šetnje koristile da razbistite glavu, a sada ne možete pomoći sebi da ne zavučete ruku u torbicu svakih pet minuta i provjerite da vam nije stigao neki email, ili da vam nije ko ostavio poruku na Facebook-u? Rezultat svega toga je da vam je glava i dalje pretrpana kad se vratite kući.

Uzmite sebi 10 minuta dnevno i meditirajte. Sigurno ćete nakon toga bolje spavati, imati bolju samokontrolu, smanjiti stres, povećati energiju i poboljšati svoje fokusiranje. Dakle, ostavite svoj mobitel danas kod kuće i idite u laganu šetnju!

 

( Z.B. )Sviđa vam se članak? Dijelite ga!

Unesite komentar

WP-SpamFree by Pole Position Marketing